Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Gąska zielonka8 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Późna jesień od lata czy wczesnej jesieni nie koniecznie może być mniej atrakcyjna dla miłośników zbierania leśnego runa . Gdy na ściółce leśnej pojawia się pierwszy poranny szron i spadła już większość liści z drzew to właśnie jest pora na wysyp gąsek – bardzo smacznych jadalnych, oraz cenionych wśród zbieraczy leśnych grzybów. W naszych lasach występuje kilka odmian tego pysznego grzyba, lecz nie wszystkie są jadalne . Opiszemy w publikacji kilka najchętniej zbieranych odmian jadalnych gąsek .

Gąska niekształtna (gąska siwa) – Smaczny grzyb jadalny.

Występowanie

Potoczne nazwy: gąska siwa, siwka, gąska szara, gąska bura, siwek, siwula, siwuszka, siwiatka.

Budowa gąski niekształtnej:

Zdjęcia gąski siwej- kliknij aby powiększyć

Gąska topolowa – Grzyb jadalny ale niezbyt smaczny.

Występowanie:

Budowa gąski topolowej:

Zdjęcia gąski topolowej – kliknij aby powiększyć

Gąska wierzbowa – Grzyb jadalny.

Występowanie:

Budowa gąski wierzbowej:

Zdjęcie gąski wierzbowej – kliknij aby powiększyć

Gąska zielonka – Smaczny grzyb jadalny.

Występowanie:

Nazwy pospolite gąski zielonki :peconka, podsłonka, zieleniatka, prośnianka, gąska żółta, rycerzyk szlachetny, członka, zielonka, piaskówka, gąska zielona, piaskówka, rycerzyk szlachetny.

Budowa gąski zielonki:

Zdjęcia gąski zielonki – kliknij aby powiększyć

Gąska zielonka9 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówGąska zielonka15 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówGąska zielonka14 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówGąska zielonka7 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Gąska zielonka8 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówGąska zielonka12 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Gąska zielonka10 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówGąska zielonka11 300x225 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Gąska zielonka13 225x300 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Gąska ziemistoblaszkowa ( Gąska ziemista ) –  Grzyb jadalny ale o małej wartości smakowej.

Występowanie:

Pospolity, w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie sosnowych, na glebach piaszczystych i wapiennych. Rośnie masowo od lata do późnej jesieni.

Budowa gąski ziemistoblaszkowej:

Zdjęcia gąski ziemistoblaszkowej – kliknij aby powiększyć

gąska ziemista7 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówgąska ziemista5 300x235 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówgąska ziemista6 300x218 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybówgąska ziemista8 300x199 Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów

Wszystkich amatorów zbierania grzybów, odsyłamy na profesjonalny serwis Grzybland.pl

 

bad Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów 0 (0) neutro Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów 0 (0) good Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów 0 (0)
  

15 Comments:

  1. dobre zdjecia bardzo pomocne

  2. malo przykladow

  3. Gąski zawsze zbierałem , lecz pewnego dnia się zatrułem i przestałem chodzić na te grzyby . Na pewno od gąsek nie zachorowałem , pewnie władowałem do koszyka jakiegoś podobnego grzyba i to on był sprawcą mojej choroby , więc zrezygnowałem i już ich nie zbieram .

  4. Na gąskach niestety trzeba sie znac. Znalazłam dwa łudzaco podobne grzyby,właściwie odróźniały je jedynie drobne niuanse w kolorze blaszek.. jeden słodki w smaku drugi badzo gorzki.

  5. Rewelacja zdjęcia, bardzo dobre ujęcia tego samego gatunku, to bardzo pomocne bo nie zawsze grzyb wygląda tak samo jak na jednym zdjęciu, rzeczowe opisy, gratulacje.

  6. Gąski zielonki nie można pomylić z żadnym innym grzybem. Po pierwsze występuje późną jesienią (od połowy października aż do pierwszych mrozów, a zdarzało się, że nawet zbierałem je nawet spod śniegu). Rośnie w gromadach po kilkanaście, kilkadziesiąt osobników. Zawsze na piaszczystym podłożu dobrze nasłonecznionym (może być porośnięty niskim mchem). Szczęśliwie się składa, że takie podłoże lubią również sosny :-). Ponadto to jest grzyb „podziemny”. To znaczy, że w gromadzie jedynie starsze i większe okazy wystawiają część kapelusza spod ziemi (mchu, igliwia). Większość „stadka” tkwi schowana pod charakterystycznymi kopczykami. Dlatego należy bardzo uważać, żeby tych najlepszych, młodziutkich nie zadeptać. Prośnianki zbieram od 45lat i uważam je za najsmaczniejsze grzyby. Zwłaszcza w marynacie.

  7. Tam gdzie mieszkam zielonka jest przysmakiem sezonowym.
    Grzyby te dodajemy do tzw.” klusek tlonych ” lub inna stara nazwa ” kijem bitych”
    Robi się je w ten sposób , że podgrzewa się mąkę pszenną na bardzo małym ogniu ciągle mieszając , aby mąka nie przypaliła się.Proces tego wyprażania trwa do 1,5 godziny , aż do momentu gdy mąką osiągnie lekko brązowy kolor. Najlepszym miejscem była kuchnia węglowa bo można było wybrać optymalne miejsce do wyprażania na blasze. Teraz podkładam na kuchni gazowej kawałek blachy ok. 8 mm grubości i na niej stawiam garnek z mąką.Następnie dodaje się do gorącej mąki przegotowaną i ostudzoną wodę ciągle mieszając. Robi się to kopyścią i ztąd najprawdopodobnie nazwa kijem bite.Gdy konsystencja przybierze postać brązowej kluchy dosala się do smaku. Wcześniej przygotowuje się zielonki obgotowane i osolone. Odcedza się z wody i dodaje do tej całej wyrobionej brei dobrze mieszając.Całość podaje się okraszone skwarkami z boczku lub słoniny.
    Jako drugie danie podaje się zupę ziemniaczaną ( nazywaną fitką) z pokrojonymi zielonkami.Grzyby gotują się razem z ziemniakami i niewielką ilością marchwi startej na grubej tarce.Zupę też krasi się skwarkami słoniny i dodaje natkę pietruszki.Gdy zupa przybierze postać rosołu i grzyby są odpowiednio miękkie gotowa jest do podania.

    Dzisiaj nazbierałem zielonek i najprawdopodobnie te dwa dania będą na poniedziałkowym obiedzie.Smacznego.

  8. Administrator Grzyblandu

    Szanowni Państwo,
    Na Waszym Portalu w tym artykule wykorzystano bezprawnie zdjęcia Użytkowników Portalu Grzybland. Autorzy zdjęć nie wyrazili zgody na ich wykorzystanie, nawet nie zapytano ich o zgodę. Co więcej, ktoś usunął z fotografii nazwiska ich autorów, a także skopiował całe fragmenty tekstu z atlasu grzybów na portalu Grzybland. Nie zapytano również administracji Portalu Grzybland o możliwość wykorzystania fotografii i fragmentów tekstu. Nawet nie napomknięto w treści artykułu o pochodzeniu zdjęć. Jest to jawne łamanie praw autorskich i zwykła kradzież. Na dowód podaję linki z naszego atlasu do bezprawnie wykorzystanych fotografii.
    Chodzi o zdjęcia:
    Artykuł: Rodzaje gąsek późnojesiennych grzybów:
    -wszystkie fotografie gąski niekształtnej
    -wszystkie fotografie gąski topolowej
    -fotografie gąski zielonki ponumerowane 1 do 6
    -fotografie gąski ziemistoblaszkowej ponumerowane 1 do 4

    W związku z powyższym, w imieniu Użytkowników Portalu Grzybland i Administracji Portalu zwracam się z prośbą o natychmiastowe usunięcie z Państwa Portalu wyżej wymienionych fotografii oraz fragmentów tekstu pochodzących z naszego atlasu.
    Z poważaniem

    Agata Piestrzyńska-Kajtoch
    Administrator Grzyblandu

    • Pani Agato gorąco przepraszam za zaistniałą sytuację.
      Serwis freeisoft dostosował się do Państwa zalecenia i usunęliśmy wszystkie wymienione przez Panią fotografie wraz z fragmentami tekstów,które wskazała Pani w komentarzu. Pozwoli Pani, że napiszę kilka słów wyjaśnień. Do marca 2011 serwis freeisoft był zarządzany przez 3 administratorów. Obecnie nikt nie ma takich uprawnień poza mną, więc proszę jeszcze raz o wyrozumiałość. W formie zadośćuczynienia zamieściliśmy bezpośredni link do państwa portalu. Może nie jest to wielki czyn ale, mamy nadzieję,że kila osób odwiedzi Grzybland.pl i tam zostanie , czego szczerze Państwu życzę.

      Na koniec pragnę jeszcze raz przeprosić Panią, administrację Grzybland.pl oraz wszystkie osoby pokrzywdzone.

  9. Odnośnie kani i sromotnika. Ja osobiście uwielbiam kanie, zbieram je od lat i nie pojmuję jak można pomylić kanie z sromotnikiem. Może i są podobne w bardzo młodym stadium wzrostu gdy wychodzą z ziemi ale kto zbiera takie grzyby. Ja zbieram kanie rozwinięte (na parasol) i takie smażę na masełku, bez jajek, śmietany czy panierki – kotlety wole mielone. Smażę również nóżki których praktycznie nie da się przeżuć i są świetnym dodatkiem wśród przekąsek przed telewizorem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>