Późna jesień od lata czy wczesnej jesieni nie koniecznie może być mniej atrakcyjna dla miłośników zbierania leśnego runa . Gdy na ściółce leśnej pojawia się pierwszy poranny szron i spadła już większość liści z drzew to właśnie jest pora na wysyp gąsek – bardzo smacznych jadalnych, oraz cenionych wśród zbieraczy leśnych grzybów. W naszych lasach występuje kilka odmian tego pysznego grzyba, lecz nie wszystkie są jadalne . Opiszemy w publikacji kilka najchętniej zbieranych odmian jadalnych gąsek .

Gąska niekształtna (gąska siwa) – Smaczny grzyb jadalny.

Występowanie

Potoczne nazwy: gąska siwa, siwka, gąska szara, gąska bura, siwek, siwula, siwuszka, siwiatka.

Budowa gąski niekształtnej:

Zdjęcia gąski siwej- kliknij aby powiększyć

Gąska topolowa – Grzyb jadalny ale niezbyt smaczny.

Występowanie:

Budowa gąski topolowej:

Zdjęcia gąski topolowej – kliknij aby powiększyć

Gąska wierzbowa – Grzyb jadalny.

Występowanie:

Budowa gąski wierzbowej:

Zdjęcie gąski wierzbowej – kliknij aby powiększyć

Gąska zielonka – Smaczny grzyb jadalny.

Występowanie:

Nazwy pospolite gąski zielonki :peconka, podsłonka, zieleniatka, prośnianka, gąska żółta, rycerzyk szlachetny, członka, zielonka, piaskówka, gąska zielona, piaskówka, rycerzyk szlachetny.

Budowa gąski zielonki:

Zdjęcia gąski zielonki – kliknij aby powiększyć

Gąska ziemistoblaszkowa ( Gąska ziemista ) -  Grzyb jadalny ale o małej wartości smakowej.

Występowanie:

Pospolity, w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie sosnowych, na glebach piaszczystych i wapiennych. Rośnie masowo od lata do późnej jesieni.

Budowa gąski ziemistoblaszkowej:

Zdjęcia gąski ziemistoblaszkowej – kliknij aby powiększyć

Wszystkich amatorów zbierania grzybów, odsyłamy na profesjonalny serwis Grzybland.pl