Likopen w pomidorach leczy raka

Testy przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu w Portsmouth, udowodniły ,że spożywanie pomidorów szczególnie gotowanych, ma znaczący wpływ na zahamowanie rozwoju śmiertelnej choroby jaką jest nowotwór. Badacze odkryli, że zawarty w warzywie przeciwutleniacz likopen, skutecznie ogranicza komórki rakowe od pożywienia, blokując składniki odżywcze zawarte we krwi, które hamują dalszy postęp rozprzestrzeniania się nowotworu w organizmie ludzkim.

Likopen działa w organizmie na zasadzie odbudowania połączeń między komórkami. Zdrowe komórki zaczynają komunikować się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w znajdujących się błonach. Tym samym chore komórki nowotworowe, tracą możliwość odbierania sygnałów i są pozbawione komunikowania się między sobą, co powoduje, że ulegają samozniszczeniu.

Likopen jest organicznym związkiem chemicznym, należy do grupy węglowodorów nienasyconych.Posiada doskonałe właściwości chroniące organizm przed rożnego rodzaju schorzeniami nowotworowymi oraz układu krwionośnego. Występuje w organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Jednak najwięcej likopenu zawierają czerwone warzywa i owoce takiej jak ; pomidory, owoce dzikiej róży, czerwone grapefruity, arbuzy oraz egzotyczna i raczej ciężko dostępna w Polsce przepękla indochińska. Świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, stąd zaleca się gotowanie n.p; pomidorów z niewielka ilością dobrej oliwy, aby wydobyć jak najwięcej tego cennego składnika.

Doświadczenia laboratoryjne wykazały ,że ugotowane pomidory na oliwie z oliwek, wydzielają duże ilości likopenu i jedzenie takiej potrawy sprawi ,że komórki rakowe ulegną paraliżowi oraz przestaną się dalej rozwijać . Dr Mridula Chopra wieży ,że jego eksperyment w znacznym stopniu przyczyni się do walki z tą groźną chorobą i ,że każdy chory stosując dietę pomidorową, będzie mógł sam się z niej leczyć w tani w prosty sposób.

3 Comments:

  1. Tajemnica długowieczności!

    Tajemnica długowieczności! ******
    Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia.
    To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska.
    Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił.
    Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu.
    Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość!
    Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu.
    Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość.
    Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu.
    Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl ******
    gr5fe645wd34d5ef6gr7th8yj98yth867gr56ef54dw43swd5ef6gr7th889jk

  2. Słów kilka o likopenie w ketchupach…Ciężko znaleźć ketchupy z pomidorów a co za tym idzie ów sławetny likopen. Jest jednak taki ketchup łagodny i pikantny produkowany w Polsce w Gomarze z Pińczowa, który powstał z polskich, dojrzewających w słońcu, starannie wyselekcjonowanych pomidorów. Do wyprodukowania 100g ketchupu użyto aż 230g pomidorów, czym wyróżnia się spośród wielu innych ketchupów. Konkurencyjne ketchupy powstają zazwyczaj ze 130-190 g pomidorów na 100g. Ketchup Gomar Pińczów to produkt pasteryzowany, bez konserwantów w odróżnieniu od większości wyrobów występujących na rynku w opakowaniach plastikowych. Warto pamiętać, iż pomidory zawierają likopen – związek, który obniża ryzyko występowania niektórych nowotworów i który jest lepiej wchłaniany z przetworów pomidorowych (czyli np. ketchupu) niż ze świeżych pomidorów.W ofercie dostępne dwa warianty smakowe: łagodny oraz pikantny.

  3. Doskonały tekst, aż zachęca do dalszego czytania

Dodaj komentarz