Lista szkodliwych substancji E i konserwantów zawartych w jedzeniu

Sklepowe półki aż uginają się od żywności nafaszerowanej chemią, niektóre nazwy tych specyfików trudno jest wymówić czy poprawnie przeczytać. Kupując produkt nie mamy pojęcia, czy zawarte w jedzeniu składniki chemiczne nie zaszkodzą naszemu zdrowiu. Większość tych składników to czysta chemia w postaci barwników, konserwantów, emulgatorów, polepszaczy smaku i przeciwutleniaczy.

Przeciętny Kowalski konsumuje ich rocznie ok. 2 kilogramów – tak 2 kg chemicznego proszku, który na własne życzenie wprowadzamy do swojego organizmu . Obecnie prawo nakazuje producentom żywności, aby umieszczali na etykiecie podawali informację jakie dodatki chemiczne zawiera dany produkt. Często się zdarza, że na opakowaniu informacja napisana jest drobnym drukiem i jest mało czytelna, a wszystko po to, żeby sprzedać klientowi towar nie naruszając przepisów prawa.

W pędzie codziennego życia wchodząc do sklepu łapiemy na oślep ładnie wyglądające opakowania , nie zważając na jakąś tam listę ze składnikami. Ważne, że będzie szybko w miarę tanio i smacznie. Zapominamy o odpowiedniej diecie, która ma kluczowe znaczenie na nasze zdrowe i funkcjonowanie całego organizmu. Niezdrowe jedzenie w dużym stopniu pływa na to jak się czujemy, jak pracujemy, a nawet  jak wyglądamy. Ma wpływ na nasze dzieci i ich dalszy rozwój, chodzi tu o odporność oraz zdolność radzenia organizmu z chorobami w dorosłym życiu.

Jak wiemy specjaliści od zdrowej żywności bez powodu biją na alarm. Dietetycy dobrze wiedzą, że na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, pojawia się otyłość, chorujemy na raka czy zapadamy na alergie.

Chcąc uniknąć tych przypadłości powinniśmy wystrzegać się śmieciowego jedzenia nabitego chemicznymi specyfikami, a nasza dieta powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych ze sztucznymi dodatkami, które dziś są standardem w prawie wszystkich produktach spożywczych. Znajdują się nawet żywności przeznaczonej dla dzieci; słodycze, serki , jogurty, napoje,chipsy,przekąski, fast foody …

Dlaczego firmy dodają składniki chemiczne do żywności?

Przede wszystkim aby długo mogła leżeć na półkach co gwarantuje duży zarobek przy niskich nakładach. Zagęszczacze, polepszacze, barwniki i sztuczne konserwanty, mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić i zagęścić. Wynik takiego działania to DUŻO TANIO I DOBRE ! Jednak wiele z tych substancji może powodować lub nasilać problemy zdrowotne. Mogą pojawiać się : reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, zapalenia skóry,astma, migreny, katar sienny czy nadwrażliwość sensoryczna.

Związki chemiczne zawarte w żywności mogą zatruwać organizm substancjami toksycznymi. Sztuczne dodatki stosowane w produktach spożywczych nie są objęte jednolitym prawem. Niektóre, dopuszczone do użycia w Polsce, są zabronione w innych krajach Unii Europejskiej i odwrotnie. Wynika to m.in z tego, że składniki te podlegają ciągłym badaniom pozwalającym stwierdzić ich właściwości oraz jakie mogą być konsekwencje zdrowotne po spożyciu.

Czy wież ,że większość reklamowanych jako zdrowe i naturalne serki lub jogurty to zwykła sztuczka reklamowa ?

Serki smakowe bez krzty naturalnego mleka i jogurt owocowy bez owoców – tak to możliwe. Niejednemu rodzicowi zjeżył by się wos na głowie jak by wiedział czym karmi swoją pociechę . W skład popularnych serków reklamowanych jako źródło energii, wapnia, witamin lub innych składników odżywczych, wchodzi cała gama sztucznie wytworzonych składników. Oprócz wapnia, cukru w jednym jogurcie i serku mogą być go nawet 3 łyżeczki. Występują jeszcze: sztuczne wsady owocowe – owoce w jogurtach mogą być naturalne, ale w większości są to substancje wzbogacone o barwnik i aromat imitujący konkretny owoc np.: w jogurcie o smaku truskawkowym, wsady mogą zawierać także cukier lub szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy.

Znajdziemy też aromaty i barwniki, które mają za zadanie poprawić smak i wygląd jogurtu. Takie działanie jest najczęściej wynikiem dodania sztucznych związków chemicznych. Dla wyostrzenia i polepszenia smaku dodaje się waniliny zamiast naturalnej wanilii , dla polepszenia wyglądu  dodaje się substancję barwiące , które imitują kolor konkretnego owocu. Dla polepszenia wyglądu stosuje się zagęszczacze, które nadają piękną konsystencję i jedwabistą gęstość jogurtu. Serek lub jogurcik  zagęszczany jest przeważnie skrobią ziemniaczaną, skrobią modyfikowaną, żelatyna wieprzowa, pektyną czy karagenem.

Żyj i odżywiaj się zdrowo unikając chemii w pożywieniu.

Barwniki, konserwanty, emulgatory mogą znajdować się w produktach, które wydają się nam “zdrowe”. Na przykład w bakaliach znajdziemy konserwant E220 – dwutlenek siarki, w wodach smakowych i serze E211 – benzoesan sodu, a w płatkach zbożowych i kaszach E123 – amarant.

Metodą na uniknięcie jedzenia produktów ze szkodliwym E jest kupowanie produktów z pewnego źródła lub tych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej oraz – co najważniejsze – uważne czytanie etykiet na opakowaniach żywności.

Większości E lepiej unikać, chociaż część z nich uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka. E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Niektóre, jak na przykład E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C.

Lista niebezpiecznych i szkodliwych dla organizmu substancji E oraz konserwantów zawartych w produktach spożywczych:

Barwniki – grupa E100

E 102 tartrazyna

Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.

E 104 żółcień chinolinowa

Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę.

E 110 żółć pomarańczowa

Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

E 122 azorubina

Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.

E 123 amarant

Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

E 124 czerwień koszenilowa

Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

E 127 erytrozyna

Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.

E 131 błękit patentowy

Występowanie: barwione słodycze, lody;
Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

E 132 indygotyn

Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

E 142 zieleń

Występowanie: słodycze, lody, kremy;
Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.

E 150a – E150d karmel

Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.

E 151 czerń brylantowa

Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.

E 173 aluminium

Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

E 180 litorlubina

Występowanie: sery;
Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

Konserwanty – grupa E200

E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)

Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.

E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)

Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy.

E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu

Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.

E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu

Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.

E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potasu

Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

Przeciwutleniacze – grupa E300

E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu

Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.

E 320 BHA, E 321 BH

Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.

E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu

Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
Działanie: mogą działać przeczyszczająco.

Emulgatory – grupa 400

E 400 kwas alginowy

Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;
Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

E 407 karagen

Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci.

E 450 difosforany

Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder;
Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.

E461 Metyloceluloza

Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.

Wzmacniacze smaku – grupa 600

E621 glutaminian sodu MSG

Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

E622 glutaminian potasu

Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

E631 inozydian sodu

Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli;
Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.

Preparaty zastępujące cukier

E 951 aspartam

Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.

E 954 sacharyna

Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.

 

  

11 Comments:

  1. Pingback: Lista szkodliwych substancji E i konserwantów zawartych w jedzeniu | Blog

  2. Czy wież ,że większość reklamowanych jako zdrowe i naturalne serki lub jogurty to zwykła sztuczka reklamowa ?

    Szanowni Państwo, co to ma być za zdanie? Tragiczny błąd ortograficzny, interpunkcyjny, GRAMATYCZNY i po raz kolejny interpunkcyjny, zdanie wygląda żałośnie i śmiesznie, opamiętajcie się, bo naprawdę, aż wstyd czytać. Powinno to wyglądać tak:
    Czy wiesz, że większość reklamowanie większości serków i jogurtów jako zdrowe i naturalne jest zwykłą sztuczką reklamową?
    Bardzo proszę, poprawcie to, naprawdę, nie jest Wam wstyd? Z taką pisownią nie będziecie wiarygodni. Liczę na odpowiedź dotyczącą mojego komentarza.

    • Jesteś śmieszny i pewnie wpierdalasz dużo aspartamu. Wiesz co to jest?? Nie Wiesz a szczycisz się znajomością ogt…

  3. śmiechu warte

    „większość reklamowanie większości serków i jogurtów”
    ty się zastanów co piszesz !!!!! KRYTYKU !!!!!!

  4. …właśnie, właśnie też czytam tego „krytyka” i się śmieję he he he :-)

  5. Witam jestem jedna z tych osob ktora stara sie jadac ekologicznie mam dostep do produktow mlecznych chleba oraz wedlin i warzyw i owocow .W Kołobrzegu jest targowisko miejskie takie jak by czas sie nim zatrzymal przyjezdzaja kobiety z mlekiem prosto od krowy twarogiem swojskim maslem smietana kurami kogutami kaczkami indykami oraz sa takie kobiety ktore robia nawet same chleb oraz rolnicy ( ale kupuje tylko owoce i warzywa w okresie zimowym latem mam swoje z dzialki )mam taka akurat mozliwosc kupowania tych produktow wiec jezdze i wole to niz te zielone wymoczone wedliny z marketow.Na targowisku rowniez mozna dostac mieso z uboju gospodarczego i inne produkty ( jest nawet pchli targ z uzywanymi rzeczami ).Jestem za tym by powstawaly takie ryneczki i promowanie wlasnie takiej zywnosci od rolnikow ale senepid i inne slużby tylko uniemozliwiaja takim ludziom prowadzenia wlasnie takiej dzalalnosci .Pol roku temu przyjezdzala dziewczyna ze swojska kielbaska miala szynke schab kaszanke „niebo w gebie „to dotad ja scigali i nagradzali mandatami bo nie spelniala rzekomo warunkow( powinna miec chlodnie i przystosowany samochod) az dala sobie spokój i wiecej nie przyjedza .Kiedys jeszcze za komuny zawijali kielbase w gazety muchy na to robily i nikomu to nie przeszkadzalo teraz w kielbasie jest samo barachlo ale opakowane musi byc w zloty papierek .Moja znajoma pracowala w sklepie Sano tam myto wszystkie zielone szynki i kielbasy w ACE tak dobrze czytacie i to juz jest norma prawie we wszystkich marketach to robia na stoiskach a jak juz przeczytacie ten artykuł to wpiszcie w gogle gdzie choduje sie rybe Pange Tilapie i inne pochodzace z Chin w kanalach sciekowych mniam mniam co? dlatego rybe kupowac tylko nasza krajowa.pozdraiwam wszytskich milosnikow jedzenia !!!

  6. to jest przerażające jak wiele jest tych substancji chemicznych a praktycznie w każdym produkcie w składzie można znaleźć składniki typu E… z tego co czytałam to niektóre z tych substancji są rakotwórcze więc warto ich unikać.

  7. też jestem zdania, że szkodliwe substancje w naszym jadłospisie mogą prowadzić do bardzo poważnych zmian w organizmie polecam przeczytanie też artykułu http://www.topsuplementy.com/szkodliwe-substancje-w-zywnosci/

  8. producenci jedzenia wiedza ze konsument staje sie coraz bardziej swiadomy i powpli wprowadzaja do oferty produktyu bez E. tak jak np. wedliny henryka kani. polecam szukac takich produktow spozywczych bo nie warto ryzykowac zdrowiem

  9. Doskonały tekst, rzeczowy i łatwy do czytania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>